Wpisy

  • niedziela, 09 marca 2014
  • czwartek, 27 lutego 2014
    • Faworki na tłusty czwartek

      Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła.

      Przysłowie



      Przepis:

      2 szkl. mąki

      3 żółtka

      szczypta soli

      szczypta cukru

      4 łyżki śmietany

      łyżka octu

      łyżka spirytusu

      cukier puder do obsypania

      olej rzepakowy do smażenia

      Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól, cukier, śmietanę, ocet i spirytus. Wyrabiamy jednolitą masę. Następnie wybijamy wałkiem przez kilka minut, aż w przekroju pojawią sie pęcherzyki powietrza. Odcinamy po kawałku ciasta i wałkujemy cieniutko. Kroimy na paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie wzdłuż i przekładamy jeden koniec przez ten otwór w celu zrobienia kokardki. Tak przygotowane faworki smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania koloru złotego. Po wyjęciu odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

      Smacznego!



      Ps. A u nas faworki, chociaż pączków też nie brakuje, ale tym razem zrobiły je babcie dla wnuczka :) W tym dniu, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się. A więc jedzmy, na zdrowie :) Małe rączki smakowały pierwsze faworki i pączki :)

      Inspiracją był: Warsztat mamy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faworki na tłusty czwartek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magda_krolik
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 14:05

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny